2015. augusztus 29., szombat, 22:54, Beatrix napja van.

Programajánló

 

 

 

PROGRAMAJÁNLÓ: 2013. szeptember 6-8. között, az Erzsébet téren tárja ki kapuit az immáron 5. alkalommal megrendezésre kerülő Libamájfesztivál, mely idén a hagyományos kulináris élményeken túl, egyedülállóan nosztalgikus hangulattal ajándékozza meg gasztronómia iránt elkötelezetteket. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei is szeretettel várják Önöket az NFH standjánál.


További információk a rendezvényről: http://www.libamajfesztival.hu/
 


Természetesen - már hagyományosnak mondható módon - a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakembereivel is találkozhatnak az 5. Kézműves Magyar Ízek Vásárán. Az esemény 2013. március 8-10. között kerül megrendezésre a Millenáris B épületében (Budapest, Kis-Rókus u. 16-20). További információk az esemény honlapján elérhetőek: www.kezmuvesmagyarizekvasara.hu

 

2012

08.20.: Magyar Ízek Utcája, Magyarország Tortája, programok

08.17-20: Sörfesztivál Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn

08.17-20: 26. Mesterségek Ünnepe a várban

08.11-12: Mézfesztivál Csengerújfaluban

08.08-12: Hungarikum Fesztivál Szegeden

 08.04: Nemzetközi mézvásár Jászberényben 


 

 

Több mint ötvenféle sörkülönlegességet kóstolhat meg a közönség augusztus 17. és 20. között a második SóstóSerFeszten Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn. További infók elérhetőek itt.

 

Az először 2010-ben megrendezett Magyar Ízek Utcája nagy sikerére tekintettel, idén még több finomság várja az ünneplőket és ezúttal is jótékonysági célra, a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány támogatására fordítják a bevételek egy részét. A budai Duna-parti falatozást koncertek is kísérik. Az aratómenetet, a Szent István napi misét és Szent Jobb- körmenetet követően természetesen idén is lesz tűzijáték. Az Olimpia évére tekintettel az ünnepi programok része lesz a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj, ahol a Londonból hazatérő olimpikonokat is üdvözölni lehet. Forrás: http://www.trademagazin.hu/esemenyek/augusztus-20-an-magyar-izek-utcaja-magyarorszag-tortaja-az-ev-fagylaltja-es-egyeb-finomsagok.html

 

A 26. Mesterségek Ünnepe rendezvényen az NFH munkatársai is szeretettel várják azon érdeklődőket, akik tanácsot szeretnének kapni fogyasztóvédelmi problémájukkal kapcsolatban, akiknek kedvük van tudásukat tesztelni. Megismerhetik a fogyasztóvédelmi hatóság aktuális kiadványait, valamint a Nemzeti Fogyasztói Termékkosár programot, mely Európában egyedülálló hatósági kezdeményezés. Várjuk Önöket szeretettel augusztus 17-20. között 10-17 óráig! További információkért kattintson ide! 

 

 

Mézkirály- és mézkirálynő-választással, mézvásárral és -kóstolóval, mézes ételekkel és süteményekkel, valamint mézbállal és koncertekkel várják a Csengerújfalui Mézfesztiválon szombaton és vasárnap a látogatókat. Forrás: http://www.trademagazin.hu/esemenyek/hetvegi-mezfesztival-csengerujfaluban.html

 

A Hungarikum Fesztivál - Minőségi Magyar Termékek Kiállítása és Vására nem csak egy összművészeti fesztivál, annál sokkal több, sokkal kézelfoghatóbb, emberközelibb. Népszerűsége leginkább abban rejlik, hogy olyan – a szervezők által gondosan megválogatott – minőségi termékeket mutat be és kínál a közönségnek, amelyek ténylegesen a magyarsághoz, a magyar kultúrához szorosan kapcsolódnak. Így a kézművesek művészi alkotásaitól az őstermelők által házilag előállított gasztronómiai termékeken át az ősi magyar borvidékeken termesztett varázslatos nedűkig. Ez egy olyan rendezvény, ahol mindenki jól érzi magát, akár kicsi, akár nagy. Forrás: http://hungarikum-fesztival.hu/page.php?5 

 

Augusztus első hétvégéjén, szombaton – immár 25. alkalommal – rendezik meg Jászberényben a nemzetközi mézvásárt és méhésztalálkozót, amelyet a méztermelők, a méhészeti eszközgyártók valamint a forgalmazók legnagyobb magyarországi szakmai eseményeként jegyeznek.

A negyedszázados fennállását ünneplő rendezvényen 6-7 ezer emberre számítanak, a magyarok mellett, olaszokat, szlovénokat, valamint Szlovákiából felvidéki illetve Romániából erdélyi résztvevőket is várnak – közölte Molnár György főszervező, a Szatmári László Jászsági Méhészegyesület elnöke az MTI-vel.

A szakmai és szórakoztató elemeket egyaránt tartalmazó programban ezúttal is folytatódik az a már korábban útjára indított kezdeményezés, hogy a méhészek ne csak a méz előállításához értsenek, hanem a termékek eladásának fogásait is minél jobban megismerjék – tette hozzá az egyesületi elnök.

Tájékoztatása szerint a találkozóra 140 kiállító jelentkezett előzetesen, többsége méhészeti eszközgyártó és forgalmazó, de felvonulnak a mézből készített termék előállítói is kóstolókkal és bemutatókkal.

A rendezvényt szakmai részében Bross Péter, az Országos Magyar Méhész Egyesület elnöke ad áttekintést a hazai méhészet helyzetéről, a legfrissebb mézpiaci információkról. Ezt követően Dögei Imre, Méhészet című szaklap főszerkesztője Nemcsak a méhek rabolnak mottóval tart méhésztársadalmi helyzetelemzést. Ezúttal is szó esik a méhek gyógyító erejéről, az apiterápiáról, és randevúra várják az önállóan is méhészkedő nőket.

Emellett a gyakorlatban látható többek között egy élő méhcsalád kezelésének méhszúrás nélküli technikája, valamint a füstölgő gyújtó és keretszegező verseny.

A méhészek családiasra tervezett jászsági seregszemléjének szórakoztató részeiben számos vetélkedő és kulturális műsor kínál kikapcsolódást. Idén is megválasztják a mézkirálynőt, a címre pályázó hölgyeknek a méhészkedés abc-jéről is számot kell adni a zsűrinek. A győztes egy éven keresztül képviselheti a magyar méhésztársadalmat a különböző gazdasági rendezvényeken. (MTI)

forrás: www.trademagazin.hu  .

 

  • Gasztronómiai és helyi értékek fesztiválja Nyíregyházán (07.21-22)


Céhek, Megyék, Emberek címmel rendezik meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye gasztronómiáját és térség helyi termékeit népszerűsítő fesztivált július 21. és 22. között Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn. Ez a fesztivál az első lépes ahhoz, hogy létrejöjjön egy régiós marketingiroda, amely felhívja a figyelmet a megye természeti, kulturális és gasztronómiai értékeire – mondta Oláh István, a megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. vezetője a fesztivált beharangozó szerdai nyíregyházi sajtótájékoztatón.

A sóstógyógyfürdői Blaha Lujza sétányon megrendezendő, a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával megvalósuló rendezvény folytatása a tavalyi Ízek, Megyék, Emberek Gasztronómiai Fesztiválnak – tette hozzá Oláh István.

A szombaton délelőtt tíz órakor kezdődő fesztiválon “kiépítik” az Ízek Sétányát, amelyen a megye öt tájegysége mutatkozik be, azaz Szatmár, Bereg, Rétköz, Nyírség és a Nyíri Mezőség jellemző ételeit kóstolhatja meg a közönség. A közönség így megízlelheti többek között a málékásás töltött káposztát, a tirpák lapcsánkát, a füstös káposztás paraszt pogácsát, a szilvalekváros porlóst és a különböző variációkban elkészített puliszkákat, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakács- és cukrászválogatottja pedig egy igazi magyaros menüvel, babgulyással, csülökpörkölttel és aranygaluskával várja az érdeklődőket.

A szervezők egy pálinkasziget létesítésével szeretnék bemutatni a teljes megyei pálinkakínálatot, emellett a helyi céhek és vállalatok is kiállítják helyben előállított termékeiket, valamint a régi mesterségek rejtelmeibe is betekintést nyerhet a nagyérdemű. A szórakoztatásról helyi zenekarok gondoskodnak, fellép többek között a Madaras zenekar, a Makrohang, a Mystical Plants és a Óperenczia. A fesztivál második napja csak a zenéről és a táncról szól. A közel kéttucatnyi fellépő között színpadra lép az Everdance és a 4 For Dance, de koncertet adnak néptánc- és hastáncegyüttesek, zumbások és a hastánciskola növendékei is. A gyerekeket játszóház és játékvár várja egész nap. (MTI)

 

  • Ismét Kézmûves Magyar Ízek Vására

 

2012. november 18-20. között ismét megrendezik a Kézmûves Magyar Ízek Vásárát a budapesti Millenárison. A vásár eddig sosem látott kezdeményezés csúcspontja is lesz: hazánkban elõször, a szervezõk a vásárlókkal együtt kóstolóturné keretében keresik Magyarország kedvenc ízeit.

A novemberi vásáron a már megismert magyar ízek mellett olyan újdonságokat fedezhetünk fel, mint a vízibivaly szalámi, a faszenes, tufapincében érlelt sajt, vagy a homoki fehérszarvasgombás sárgadinnye lekvár. A több mint 100 termelõnek az elsõ vásárhoz hasonlóan, most sem kell helypénzt fizetnie. A magyar- és az erdélyi termelõk mellett idén újdonságként Felvidékrõl, Szlovéniából és a Vajdaságból is várnak kiállítókat.

A szervezõk tájékoztatása szerint a februári Vásáron közel 100 millió forint értékben vásárolt magyar ízeket a 15 ezer látogató, a novemberi rendezvényen is hasonló forgalomra számítanak." - olvasható a Pénzcentrum weboldalán.

 forrás: http://www.zoldbolt.hu    .

 

  • 2012. február 24-26: Miskolci Kocsonyafesztivál

 

Pislog, mint miskolczi kotsonyában a béka... Az ország legnagyobb Téli Fesztiválja a 12. Kocsonyafesztivál 2012.február 24-26.-a között kerül megrendezésre.

További infók: http://www.nfh.hu/informaciok/hirek/nap_120221_1.html  

 

  • 2012. február 24-25: Fonyódi Kolbászfesztivál

 
2010-ben első alkalommal hagyományt teremtő céllal rendezték meg a Fonyódi Kolbász Fesztivált. A rendezvény a téli Balaton egyedülálló gasztronómiai, és társadalmi eseménye, melynek sikerét bizonyítja, hogy az első alkalommal több mint 50 csapat jelentkezett többek közt Békéscsabáról, Szolnokról, Budapestről , illetve a szlovákiai Érsekújvárról is.

A  helyszínen, a nap folyamán  nagyjából 2000- 3000 érdeklődő volt jelen. Az eseményen résztvevő országos, megyei, és helyi médiumnak köszönhetően több százezer háztartásba juttatták el rendezvényt. A rendezvény színvonalát garantálja, hogy a rendezvény Fővédnöke Witzmann Mihály a Somogy Megyei Közgyűlés Alelnöke. Fő feladatuknak tekintik a családok elérését, a hagyományok megismertetést gyermekeinkkel.

 További infók: http://kolbaszfesztival.info/

   

  • 2012. feburár 18: Csabai Kolbászfesztivál a Csabai Farsangon

 

Most, február 18-án, szombaton, a megfelelő füstölést és érlelést követően (ami Pali bácsi híres szabadkéményes füstölőjében és kamrájában volt!) a vastag kolbászokat minősíti és nyilvánosan értékeli a Végh László elnök (Csabatáj Zrt.) vezette zsűri. A zsűri tagjai: Gabnai Csaba, Csaba Brill, Szabó Tibor, Magna Cum Laude, Szénási Sándor kistermelő. Erre az eseményre a Békéscsabai Kulturális Központ Andrássy út 38. szám alatti Társaskörében 11.30 órai kezdettel kerül sor.

Program:
        10.00 Disznóvágás és ételkóstolás
        11.30 Zsűrizés
        13.00 Média zsűri, a Hír6, Népújság, Csaba Tv, Gyula Tv,
                 Csaba Rádió, Rádió1, Csabai Mérleg képviseletében
         14.00 megemlékezés a verseny névadójáról
                  Hégely Sándor, dr. Ambrus Zoltán, Szénásiné Krajcsó Irén, Uhrin Zoltán
Az ünnepélyes eredményhirdetést követően
        15.00 Fellépnek a Madách Színház művészei
                 Csengeri Attila és Szente Vajk színművészek

Díjak:
    1.    díj: a Krajcsó család által felajánlott díja,
    2.    díj: a Csabai Rendezvényszervező Kft. díja,
    3.    díj: a Csabai Kolbászklub díja,

     valamint a médiák különdíjai.
                  
Közben a nagyteremben, pálinka és ételkóstoló és visszatekintés közel 4000 képben a 2011. évi Csabai Kolbászfesztiválra. A programon lehetőség lesz jelentkezni a 2012. évi Csabai Kolbászfesztivál versenyeire!

További infók: http://csabaikolbaszfesztival.hu 
 

  • 2012. február 11: VII. Tardi Hurkafesztivál


További információk, program itt található.

 

  • 2012. február 10-11: Bácskai hurka és kolbászfesztivál 2012 Baja


Ha valaki igazi magyaros ételre vágyik, a házi receptúrák alapján készülő kolbászt és hurkát nem szabad kihagynia. E két étel készítői és kedvelői találkoznak egymással februárban Baján: lelkes csapatok töltik az egyedi fűszerezésű hurkát és kolbászt a város főterén. Majd természetesen ki is sütik a finomságokat. A tradicionális bácskai hurka is megkóstolható. Étvágygerjesztő illatok és lélekmelegítő italok várják a fesztiválra kilátogatókat. A színpadon pedig néptánccsoportok követik egymást.

További infók: innen elérhetőek

 

  • 2012. január  8.  és 15-e: Síbörze a Petőfi Csarnokban

 

Újra lesz síbörze a Petőfi Csarnokban! 2012. január 8-án és 15-én, 9-16 óráig várják a használt felszerelések után érdeklődőket. Sífelszerelések, sportruházat nagy választékban, síutak. Ezzel egyidőben a zuglói Nagy Lajos király út 136. szám alatt is megrendezik vasárnaponként a börzéket. 


További infók: http://www.sielok.hu/rovat/siborze/cikk/siborze-idopontok/
 

 
 

 2 0 1 1

 

  • November 18-20: Kézműves Magyar Ízek Vására


November 18-20. között ismét megrendezik a Kézműves Magyar Ízek Vásárát a budapesti Millenárison, amely számos újdonsággal várja a magyar ízek kedvelőit.
 

A Vásár eddig sosem látott kezdeményezés csúcspontja is lesz: hazánkban először a szervezők a vásárlókkal együtt kóstolóturné keretében keresik Magyarország kedvenc ízeit. Az ízmustra a hamarosan megnyíló Kézműves Magyar Ízek Nagykereskedésből indul október 27-én.


A novemberi Vásáron a már megismert magyar ízek mellett olyan újdonságokat fedezhetünk fel, mint a vízibivaly szalámi, a faszenes, tufapincében érlelt sajt, vagy a homoki fehérszarvasgombás sárgadinnye lekvár. A több mint 100 termelőnek a februári, első vásárhoz hasonlóan most sem kell helypénzt fizetnie. A magyar- és az erdélyi termelők mellett idén újdonságként Felvidékről, Szlovéniából és a Vajdaságból is várnak kiállítókat.


A több mint ötezer íz közül egy kóstolóturné keretein belül keresik Magyarország kedvenc ízeit. A szavazatokat nemcsak a vásáron, hanem egy többhelyszínes kóstolóturné alatt gyűjtik majd össze, amely a Kézműves Magyar Ízek Nagykereskedés nyitásával kezdődik. Az első ízmustrára bárki jelentkezhet kóstolónak a Kézműves Magyar Ízek facebook oldalán.


A vásár szervezőinek fő célja, hogy hatékonyan segítsék a magyar termelőket, hiszen évente 550 milliárd forintot költünk a vásáron kapható termékekre, de ennek csak egy része marad a magyar termelőknél. A szervezők azt szeretnék elérni, hogy minél több magyar terméket vásároljunk, és az 550 millárd forint jelentős része a hazai gazdaságban maradjon. A februári Vásáron közel 100 millió forint értékben vásárolt magyar ízeket a 15 000 látogató, a novemberi rendezvényen is hasonló forgalomra számítanak.


A 2. Kézműves Magyar Ízek Vásár fővédnöke Schmittné Makray Katalin, szakmai védnöke Dr. Kardeván Endre államtitkár.

 

forrás: www.maipiac.hu                         .